każdy ma jakieś swoje ulubione sałatki. poniższa należy do top czwórki, wśród których są też sałatki: z ryby wędzonej, ziemniaczana i z drobnego makaronu (aż nie wierzę, że jeszcze jej przepisu tu nie ma).
sałatka z fetą
1 opakowanie fety, połowa długiego ogórka, 1 słoik czarnych oliwek, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 cebula
sos: 6 łyżek oliwy, 3 łyżki octu winnego, 2 łyżki świeżego majeranku, sól, pieprz, cukier
cebulę pokroić w półplasterki, zblanszować i osączyć. osączyć kukurydzę i fasolę. fetę pokroić w kostkę, obranego ogórka w półplasterki, oliwki na pół. wszystko wymieszać, polać sosem i ostawić na godzinę. przed podaniem sprawdzić, czy nie trzeba doprawić.