krem z pomidorów na śniadanie, obiad i kolację

tym razem wpis zupełnie niearchiwalny. w te wściekłe upały odkrycie tego dania powoduje, że nawet lody nie wydają się aż tak atrakcyjne 🙂

krem z pomidorów – składniki:

  • 3 puszki pomidorów bez skórki (ok. 1 kg),
  • 2 twarde pomidory sałatkowe,
  • 200 ml śmietany,
  • 5 łyżek mleka,
  • żółtko,
  • jajko,
  • pęczek bazylii,
  • ząbek czosnku,
  • 8 g żelatyny*,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • 6 kromek chleba testowego

krem z pomidorów – przepis

pomidory z puszki osaczyć z zalewy i pokroić na kawałki. żółtko i jajko starannie ubić ze szczyptą soli, wlać mleko i 4 łyżki śmietany. dodać 1/3 pomidorów. podgrzewać chwilę mieszając. czosnek obrać, przekroić ząbek wzdłuż na pół, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. dodać wszystkie pomidory. gotować ok. 10 min. przyprawić solą i pieprzem. usunąć czosnek. przelać masę do malaksera, zmiksować. żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, wlać do masy pomidorowej, wymieszać. dodać ubitą pozostałą śmietanę i posiekaną drobno bazylię, wymieszać. masę pomidorową przełożyć do foremek. odstawić do lodówki na 3-4 godziny. świeże pomidory umyć, pokroić w kostkę. przyprawić resztą oliwy, octem balsamicznym, solą i pieprzem. krem wyjąć z foremek, obłożyć go sałatką pomidorową, udekorować bazylią.

* można dodać podwójną porcję i wtedy zamiast kremu będzie galaretka, którą można zrobić w dużej formie kominkowej.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.