To taka sałatka, że każdy chyba stwierdzi, że jadł coś podobnego, wystarczy zmienić tylko jeden składnik – ravioli na makaron. Ale są dwa argumenty za tym, by jednak wykorzystać te małe, włoskie pierożki. Po to, by nabrała innego wyglądu. Oraz dlatego by dzięki różnorodnemu nadzieniu, nowego smaku. Polecam.
sałatka z ravioli – składniki:
- 250 g ravioli z serem lub szpinakiem lub grzybami,
- biała część pora,
- puszka kukurydzy,
- 1 jabłko,
- 3 jajku ugotowane na twardo,
- 1 pojedyncza duża pierś z kurczaka,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- sól, pieprz
- olej do smażenia
sałatka z ravioli – przepis
Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę i zamarynuj na pół godziny w soku z cytryny. Osącz, a potem usmaż. Ugotuj ravioli. Osącz kukurydzę. Pora pokrój w półplasterki, jabłko i jajka w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na godzinę, po to by się smaki przegryzły.
komentarze archiwalne:
jadłbym |napisał: kpdwiejak 2019/01/09 12:03:51
2 komentarze
Będę musiała spróbować, bardzo lubie takie sałatki.
Brzmi smacznie. Jeszcze nie jadłam takiej