nie ukrywam, że korzystam z nieobecności dziecia w domu i jem rzeczy, do których trzeba by mocno przekonywać, w dodatku bez gwarancji na powodzenie. stąd dziś pojawi się wątróbka.
sałatka makaronowa z wątróbką
- 50 dag wątróbki drobiowej,
- 2 szkl. maślanki,
- 25 dag makaronu razowego,
- 1 duża pomarańcza,
- 1 główka sałaty,
- 2 łyżki uprażonego sezamu,
- olej do smażenia
sos:
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- sól, pieprz
oczyszczone wątróbki zalać maślanką i odstawić do lodówki na noc. następnego dnia opłukać i dokładnie osuszyć. smażyć na silnym ogniu, aż się przyrumienią, ale nie dłużej niż 5 minut. odstawić pod przykryciem. ugotować makaron i zostawić do lekkiego przestudzenia. przygotować sos mieszając olej z octem, cukrem, doprawić solą i pieprzem. porwać sałatę. pomarańczę wyfiletować, czyli obrać każdą cząstkę z białej błonki. wymieszać z sałatą i makaronem. na wierzchu ułożyć wątróbkę, polać sosem i posypać sezamem.