sałatka ze szparagami i cykorią z cytrynowym dressingiem

uleuli, szparagi, zielone, przepisy, pieczarki,

Sałatka ze szparagami i cykorią z cytrynowym dressingiem zjedzona została w większości podczas obiadokolacji, a to co pozostało zapakowałam do pudełka i wstawiłam do lodówki. Myślałam, że najwyżej cykoria straci swą chrupkość, ale nic takie się nie stało. Za to pieczarki i szparagi, które przeszły smakiem dressingu zyskały po wielekroć. Przy okazji ta sytuacja popchnęła mnie do nowego eksperymentu, kilkakrotnie rozważałam próbę z grzybowym ceviche, i teraz już wiem, że przygotuję takie danie w najbliższej przyszłości. 

 

Sałatka ze szparagami i cykorią z cytrynowym dressingiem

  • 0,5 kg zielonych szparagów,
  • 2 główki cykorii,
  • 150 g pieczarek

dodatki:

  • ugotowane jajka,
  • tuńczyk,
  • pieczone białe mięso

sos:

  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • 10 liści bazylii,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1/3 szkl. oliwy,
  • szczypta pieprzu

Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Gotuj je 7-10 minut, osącz. Pieczarki jeśli mają brzydką skórkę, obierz i pokrój w cienkie plastry. Wymieszaj składniki sosu i zalej pieczarki i szparagi i odstaw na godzinę. Z cykorii oddziel poszczególne liście, na nich połóż pieczarki i szparagi. Podawaj z pokrojonymi jajkami, porwanym na kawałki tuńczykiem z puszki lub plastrami pieczonego mięsa.

Uwagi:

  1. Żeby posiłek był bardziej sycący pamiętaj o dodaniu czegoś, by dostarczyć swojemu organizmowi białka. Mogą to być jajka, ryby lub mięsa (najlepiej białego).
  2. Jeśli nie zjesz sałatki w całości, to cykorię i szparagi pokrój, a potem wymieszaj z dressingiem. Dzięki temu mniejsze kawałki łatwiej się zmieszczą w pudełku, a cytryna w dressingu zapobiegnie ciemnieniu pieczarek.

Kliknij tu po inne przepisy ze szparagami w roli głównej!!

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *