sałatka z pieczonych buraków

Ten tydzień upływa pod znakiem ciemnych barw. Poniedziałkowe spaghetti gotowane w czerwonym winie, teraz sałatka, a pojutrze ciasteczka owsiane z kakao. Optycznie pasują mi do tej pory roku – do wieczorów w zaciszu domowym, do pozwalania sobie na jedzenie z talerzem na kolanach w trakcie seansu filmowego. I do niemartwienia się, czy aby nie ma za dużo kalorii. Jeśli tryb waszego życia nie pozwala na takie leniwe popołudnio-wieczory, to spokojnie sałatka odnajdzie się w lunchboxie.

feta, ogórek, seler naciowy, rucola,

sałatka z pieczonych buraków – przepis

  • 4 duże buraki, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 0,5 czerwonej cebuli, 
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 1 ogórek, 
  • 2 garści rukoli,
  • 200 g fety 

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki sosem balsamicznego (lub 3 łyżki octu balsamicznego + 1 łyżka miodu),
  • sól, pieprz

Oliwę wymieszaj z sosem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem. Buraki obierz i pokrój w 1 cm kostkę, obtocz w oleju i piecz 30-40 minut w 200 st.C. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki, obrany ogórek w kostkę, seler w plasterki. Wymieszaj z burakami i sosem. Na półmisku na dnie ułóż rukolę, na niej buraki z pozostałymi warzywami, posyp pokrojoną w kostkę fetą.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.