to w zasadzie mogłoby być ukoronowanie mojej akcji To my! Młode kartofelki. Ale akcja się skończyła już jakiś czas temu i w przyszłym roku nie mam jej w planach, więc nie ma po co przetrzymywać przepisu.
ciasto w trakcie pieczenia zachowuje się, jak klasyczny sernik – rośnie ponad miarę, a potem opada. Jest bardzo zwarte. I idealnie pasują do niego kwaśne dżemy (żurawina, porzeczka).
placek ziemniaczany
- 4 duże ziemniaki,
- 400 g sera ricotta,
- 300 g cukru kryształ,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej,
- 4 łyżki masła,
- 4 jajka,
- masło do wysmarowania i mąka do oprószenia tortownicy,
- cukier puder do posypania
Stop masło i zostaw je do ostudzenia. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ciepłe obierz ze skórki i zmiksuj na gładkie purée. Mąkę wymieszaj z proszkiem i skórką cytrynową. Do ziemniaków dodaj ricottę, cukier, masło i jajka. Wymieszaj obie masy ze sobą i przełóż do nasmarowanej i oprószonej dużej tortownicy. Piecz w 180 st. C przez 40 minut. Ostudzony wierzch ciasta posyp cukrem pudrem.