sezon ogórkowy – kurczak duszony w ogórkach

pieczony kurczak, ogórki,

w ubiegłym roku przebojem lata u siostry i ojca była zupa ze świeżych ogórków. nawet zrobili pasteryzowane ogórki na zimę, ale niestety nie udały się. teraz spróbuję ich przebić.

pieczony kurczak, ogórki,  

kurczak w ogórkach

  • 2 duże udka, 
  • 1/2 kg ogórków, 
  • cebula, 
  • ząbek czosnku, 
  • szklanka bulionu, 
  • kilka łyżek pesto pomidorowego lub koncentratu pomidorowego i starowanego parmezanu, 
  • sól, pieprz, 
  • zioła prowansalskie, 
  • olej

udka nacieramy przyprawami i obsmażamy na rumiano i wyjmujemy. drobno siekamy cebulę i czosnek, wrzucamy na tłuszcz pozostały ze smażonych udek. gdy się zeszklą to też wyjmujemy. ogórki obieramy i kroimy w dużą kostkę. blanszujemy we wrzątku 3 min. wrzucamy do rondla, na to układamy udka, na to cebulę i zalewamy bulionem wymieszanym z pesto. dusimy na małym ogniu 30 min. lub układając w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika.

janiolka, poniedziałek, 16 lipca 2007

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.