w śledziowej rodzinie post nie jest pretekstem do zjadania śledzi 😉
na poniższym zdjęciu oprócz bohaterów dzisiejszego przepisu znajdują się śledzie w sosie śliwkowym oraz sałatka, na którą przepis podam wkrótce.
śledzie w sosie koperkowo-musztardowym
- 4 pojedyncze płaty śledzi solonych,
- 3 łyżki miodowej musztardy,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki octu winnego,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 mały pęczek koperku
śledzie, jeśli są słone, wymoczyć w mleku. opłukać i osuszyć. obie musztardy utrzeć z miodem i octem winnym. powoli, nie przerywając mieszania, dolewać olej. gdy osiągniemy jednorodny sos dodać koperek. śledzie pokroić w paski, zalać sosem i pozwolić im się przegryźć (najlepiej przez noc).