śledzie w miodowym sosie

w śledziowej rodzinie post nie jest pretekstem do zjadania śledzi 😉
na poniższym zdjęciu oprócz bohaterów dzisiejszego przepisu znajdują się śledzie w sosie śliwkowym oraz sałatka, na którą przepis podam wkrótce. 

matiasy, musztarda, miód, koperek

śledzie w sosie koperkowo-musztardowym

  • 4 pojedyncze płaty śledzi solonych,
  • 3 łyżki miodowej musztardy, 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 mały pęczek koperku

śledzie, jeśli są słone, wymoczyć w mleku. opłukać i osuszyć. obie musztardy utrzeć z miodem i octem winnym. powoli, nie przerywając mieszania, dolewać olej. gdy osiągniemy jednorodny sos dodać koperek. śledzie pokroić w paski, zalać sosem i pozwolić im się przegryźć (najlepiej przez noc).

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.