śledzie z wędzonymi śliwkami

piątkowe śniadanie u rodziców to tradycyjny śledź z cebulą i grzybkami. jeśli lubicie zupełnie nowe smaki, to mam je aż trzy. dziś śledź w połączeniu z suszonymi śliwkami, ale będą też łączone z koperkiem i musztardą i w sałatce z fasolą i burakami

matiasy, śliwki

śledzie w sosie śliwkowym

  • 4 płaty śledziowe w oleju,
  • 1 biała cebula,
  • 10 dkg wędzonych śliwek
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju

śliwki namoczyć na noc. płaty osączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę. osączone śliwki pokroić w plasterki dowolnej grubości. cebulę pokroić z cienkie półtalarki i zeszklić na oleju. dodać koncentrat i chwilę razem smażyć. następnie dodać miód i pokrojone śliwki, zagotować. wlać sok z cytryny. przestudzić i wymieszać ze śledziami.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.