Mimo że w tym daniu dominują słodkie smaki to idealnie gra z pieczonym mięsem i sosem z jego pieczenia. Natomiast jeśli nie jecie mięsa, to świetnie będzie pasować choćby zwykła sałata z winegretem.
gratin z batatów z suszonymi śliwkami
- 3 duże bataty,
- 100 g suszonych śliwek bez pestek,
- 0,5 szkl. porto,
- 100 g masła,
- sól, pieprz
Śliwki podgrzej w porto, ostudź i odcedź, a następnie pokrój w plasterki. Obrane bataty pokrój w cieniutkie plasterki. Masło roztop. Posmaruj nim naczynie do zapiekania. Ułóż 1/3 ziemniaków, tak by plasterki zachodziły na siebie. Oprósz solą i pieprzem, posyp połową śliwek i skrop masłem. Ułóż następną warstwę z 1/3 batatów i śliwek postępując jak poprzednio. 3 część patatów jedynie przypraw i skrop resztą masła i jeśli zostało porto, w którym się moczyły śliwki, to również nim. Zapiekaj w 200 st. C przez 45 minut lub do momentu, gdy krawędzie się zrumienią.