tost z dżemem to dość oczywiste połączenie dlatego z latoroślą postanowiłyśmy sobotnie śniadanie „lekko” urozmaicić 😉 rozochocone smakiem pierwszego zestawienia wzbogaciłyśmy zestaw o nowe składniki.
używałyśmy dżemu o smaku owoców leśnych, ale myślę, że smak czarnej porzeczki nie byłby też od rzeczy.
tosty z dżemem i jajkiem – składniki:
- pieczywo tostowe,
- dżem z owoców leśnych Łowicz,
- jajka (po 1 na 2 tosty),
- czarny mielony pieprz
jajka ugotować na miękko (ok. 4 minut). ostudzić w zimnej wodzie na tyle, żeby nie parzyć palców w trakcie zdejmowania skorupki. na opieczonym toście rozsmarować łyżeczkę dżemu. na wierzchu ułożyć przekrojone na pół jajko. oprószyć pieprzem.
tosty z dżemem i boczkiem – składniki:
- pieczywo tostowe,
- dżem z owoców leśnych Łowicz,
- jajka (po 1 na tost),
- boczek w plastrach (po 1 na tost),
- cebula
- ser cheddar w plastrach (po 1 na tost)
na patelni wysmażyć na rumiano plastry boczku. zdjąć je z patelni i trzymać w cieple. na wytopiony z boczku tłuszcz włożyć cebulę pokrojoną w plastry i lekko ją zrumienić. zdjąć z patelni i dołożyć do boczku. usmażyć jajka sadzone. na zrumienionych tostach rozsmarowywać dżem. na to ułożyć plaster sera. na nim cebulę i boczek. wszystko przykryć jajkiem. i voilà!