kolor tego makaronu być może nie każdego zachęci od razu, ale mam nadzieję, że wiadomość iż jest z mąki gryczanej i jest lekkostrawny zmieni ten stan. makaron soba ponoć zaczęto wyrabiać w XVII wieku w Japonii. podobno nie można go rozgotować, czego osobiście nie sprawdzałam, bo gotuje się bardzo szybko i ciężko o nim zapomnieć 😉 doskonale się nadaje do dań ciepłych, jak np. zupy, ale świetnie też się sprawdza na zimno w sałatkach.
makaron soba z czosnkową piersią kurczaka i awokado
orientalna czosnkowa pierś kurczaka
- 1 pojedyncza pierś kurczaka,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 szalotki,
- 2 cm świeżego imbiru,
- 1 łyżka soku cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
W woku lub dużym rondlu rozgrzej olej smaż na nim pokrojone w plasterki szalotki, starty imbir i zmiażdżony czosnek, aż zaczną intensywnie pachnieć. Pierś kurczaka pokrój w 1 cm kostkę, dodaj do woka i smaż ok. 10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1 łyżką wody, wlej do kurczaka i gotuj, aż wszystko zgęstnieje. Na koniec wlej sok z cytryny. Podawaj z makaronem soba lub zwykłym ryżem.
makaron soba z awokado
- 30 dkg soba,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 awokado,
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka sezamu białego lub czarnego,
- zielona cebulka do posypania
Ugotuj makaron soba, po odlaniu przelej zimną wodą i odcedź. Wymieszaj go z olejem sezamowym i sosem sojowym. Awokado i pomidora pokrój w 1 cm kostkę. Podawaj układając makaron na spodzie, na to pomidor i awokado, na nie kurczak. Wszystko posyp sezamem i zieloną cebulką.