dziś #omnomnom w odcieniu młodej zieleni, czyli spaghetti z młodą cukinią, szpinakiem i… chrzanem wasabi!
spaghetti z cukinią i wasabi
- 20 dkg spaghetti Omnomnom,
- 20 dkg młodej cukinii,
- 20 dkg szpinaku,
- 1 łyżka zielonego chrzanu z wasabi (samego wasabi 1 łyżeczka),
- sól, pieprz,
- oliwa do smażenia
cukinię pokroić przez całą długość w cieniutkie słupki (przydatna jest tu mandolina do krojenia). wrzucić ją na rozgrzaną oliwę na ok. minutę, tak by zmiękła i była elastyczna, ale się nie rozpadała. szpinak zmiksować, wymieszać z chrzanem i dodać do cukinii. przyprawić solą i pieprzem. zostawić na patelni pod przykryciem ale nie gotować. ugotować spaghetti. wymieszać z zielonym sosem. bardzo dobrze smakowo komponuje się z pomidorami.