Robiąc ostatnio szparagowe zestawienie na facebooka wybierałam przepisy, w których to warzywo łączy się z makaronem. Okazało się, że mam tylko cztery takie przepisy, więc sięgnęłam do uwielbianych u nas w domu dań stir fry z warzyw z makaronem. Więc do woka, razem z cebulką i marchewką, trafiły zielone szparagi, które smażone mają bardziej intensywny smak. Pamiętać trzeba, że wszystko musi być przygotowane przed rozpoczęciem smażenia, bo dzieje się to w na tyle wysokiej temperaturze, że przedłużenie smażenia może prowadzić do przypalenia.
stir fry z makaronem ryżowym i szparagami
- 300 g mięsa kurczaka bez kości,
- 1/2 cytryny,
- 1 duża marchew,
- 4 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 g zielonych szparagów,
- 200 g grzybów shiitake lub mun,
- 250 g makaronu ryżowego,
- 4 łyżki oleju o wysokim punkcie dymienia (np. arachidowy),
- sól, płatki chilli
sos
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 2 łyżeczki olej sezamowego
Mięso kurczaka pokrój w pół centymetrowe paseczki, przypraw solą, płatkami chilli i sokiem z cytryny, odstaw na przynajmniej 30 minut. Wymieszaj składniki sosu i odstaw go. Marchewki pokrój na zapałki, szalotki i czosnek w 0,5 cm plasterki, a szparagi w plasterki 1 cm (czubki zostaw w całości). Grzyby, jeśli są świeże, pokrój w plasterki, jeśli są suszone namocz we wrzątku, a następnie gotuj 10 minut, odcedź. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu, co zwykle polega na zalaniu wrzątkiem i pozostawieniu na 5 minut, a następnie odcedź i przelej zimną wodą i ponownie odcedź. Na rozgrzany olej wrzuć zamarynowane mięso. Smaż je, aż krawędzie będą przyrumienione, a następnie zdejmij z patelni i odstaw pod przykryciem. Następnie wrzuć do woka warzywa i grzyby, smaż 2-3 minuty lub do momentu, kiedy osiągną lubianą przez ciebie miękkość. Dodaj pół łyżeczki soli i szczyptę płatków chilli, mięso i makaron. Wlej sos i szybko całość wymieszaj, gdy całość będzie gorąca podawaj.