świąteczny kisiel z podgrzybków

jak się bierze 2 mrożonki w sklepie leżące jedna na drugiej, nie sprawdzając tej spod spodu to można się zdziwić. chciałam kupić 2 paczki żurawin na wigilijny kisiel…

kurczak z podgrzybkami

kurczak z grzybami / pollo ai funghi porcini
ok. 1 kg kurczaka (3 spore ćwiartki), 25 dkg świeżych (mrożonych-rozmrożonych) podgrzybków*, 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, pół pęczka natki (opcjonalnie), 0,5 szkl. białego wina, 1 cebula, 0,75 szkl. mleka, sól, pieprz
na rozgrzaną 1 łyżkę masła wrzuć oczyszczone grzyby i posiekany czosnek. przesmaż krótko, przypraw solą i pieprze oraz ewentualnie dodaj pietruszkę (o której ja zapomniałam). zdejmij z ognia. na pozostałym maśle i oliwie zrumień kurczaka z każdej strony. dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. wlej wino i je odparuj. wlej mleko i na małym ogniu duś ok. 30 min. często mieszając. jeśli sosu jest zbyt dużo można go odparować, jeśli nie to od razu dodaj uduszone grzyby i gotuj jeszcze przez 5 minut.

* nie mając dostępu do świeżych leśnych grzybów, można użyć tej samej ilości pieczarek z kilkoma grzybami suszonymi namoczonymi 20 minut wcześniej w ciepłej wodzie, odciśniętymi i posiekanymi.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *