Przez Holly zachorowałam w piątek na szarlotkę. Więc to będzie ciasto ze specjalna dedykacja dla niej. A wszystkim innym, którym jest pod górkę 'na osłodę’.
szarlotka powalająca* – składniki:
spod i wierzch:
- 3 szkl. płatków kukurydzianych,
- 4 łyżki mąki,
- 8 łyżek cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 7 łyżek miękkiego masła
masa:
- szklanka mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 7 łyżek miękkiego masła,
- 12 łyżek cukru,
- 2 jajka,
- 8 łyżek mleka,
- 3-4 jabłka
szarlotka powalająca* – przepis
spod i wierzch: kruszymy platki (na drobno, ale nie na make kukurydziana), i mieszamy je z reszta skladnikow widelcem w miseczce. mieszamy tak dlugo, az bedziemy miec cos w rodzaju kruszonki. wazne, by nie dawac za duzo cukru (mozna nawet dac go mniej – srodek i tak jest slodki), bo w trakcie pieczenia zaczyna sie z niego robic karmel, a stad juz prosta droga do przypalenia.
masa: maslo utrzec z cukrem, dodac jajka, proszek do pieczenia, make, i po lyzce mleko. jablka pokroic w kostke i wymieszac z reszta.
tortownice posmarowac maslem, oproszyc maka. na dno wysypac polowe kruszonki. na to wylozyc mase, i reszta kruszonki. piec godzinke w 180-2000. tradycyjna metoda sprawdzania patyczkiem czy sie upieklo, nie sprawdza sie tu za bardzo, bo masa zostaje wilgotna. a tak poza tym to stwierdzam obiektywnie, ze jest pycha 😉
* przepis znalazłam na forum dyskusyjnym, a nazwa powalająca wzięła się z tego, ze miała powalić czyjegoś chłopaka
poniedziałek, 22 listopada 2004, janiolka
komentarze archiwalne:
grazyna1961.only 10 lat temu
Z tymi płatkami to mi się podoba! Szkoda, że nie zdążyłaś na akcję jabłkową…
janiolka 10 lat temu
jakoś mi się wydawało, że nie znam żadnych przepisów z jabłkami, a teraz mnie atakują z każdej strony
izaa_a 10 lat temu
zrobiłam ją ostatnio pychaaaa!!! i tez cukru dałam mniej i tak była trochę za słodka… następnym razem dam jeszcze mniej…. bo kolejne razy będą:):)
janiolka 10 lat temu
cieszę się, cieszę! dawno jej nie robiłam, pora na przypomnienie.