székely gulyás

gulasz seklerski nie jest zupą, ale dość rzadkim bigosem. jednak w przeciwieństwie do polskiego bigosu nie służy mu wielokrotne podgrzewanie, gdyż śmietana może się zważyć.

kuchnia węgierska, gulasz, kapusta kiszona, szekely gulas

gulasz seklerski

  • 2 łyżki smalcu, 
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, 
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5 szkl. kwaśnej śmietany,
  • sól, ostra papryka

cebulę drobno posiekać i zrumienić na smalcu. wieprzowinę pokroić w 1,5 cm kostkę i obsmażyć z cebulą. zdjąć z ognia i poczekać, aż przestanie wrzeć. dodać słodką paprykę, dokładnie wymieszać i ponownie podgrzać. dusić ok. 30 minut. kapustę posiekać i dodać do mięsa. zalać gorącą wodą 1 cm nad powierzchnię kapusty. gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. przyprawić solą i ostrą papryką. śmietanę zahartować gorącym sosem i wymieszać z gulaszem. zostawić pod przykryciem na kilkanaście minut.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *