szolka tyju w magazynie Maszkety

szolka tyju

pierwszego października ukazał się nowy numer Maszketów, a w nim kilka moich przepisów, które zapewne zagoszczą również na blogu, a oprócz nich relacja z Szolki tyju, czyli pierwszego bytomskiego święta herbaty. cały artykuł można przeczytać klikając poniżej, bo magazyn jest dostępny bezpłatnie w wersji on-line.

święto herbaty to niezwykła gratka dla amatorów tego napoju, bo można było i spróbować zupełnie nowych smaków, można było też dowiedzieć się zupełnie nowych rzeczy na warsztatach, jak również zobaczyć zakątki świata, skąd docierają do nas różne gatunki herbat i ogólnie rzecz biorąc kultura różni się trochę od naszej.

stragany z herbatą

można też było się zaopatrzyć w niezbędne akcesoria.

czajniczki do parzenia herbaty

w zdobywaniu wiedzy pomagali właściciele herbaciarni, bytomskiej „herbaty”, jak również z miast ościennych.

warsztaty herbaciane

jeśli ktoś zdążył zarezerwować miejsce, to można było samodzielnie udekorować sobie czarkę.

warsztaty malowania ceramiki raku

która potem, w bramie obok, była wypalana.

wypalanie ceramiki raku

jedna z czajowni widokiem samowara zaszczepiła myśl, że w sumie u rodziców stoi sobie bezproduktywnie samowar, więc może by tak go zaanektować przy okazji… 

herbata z samowara

carskie wojsko również serwowało herbatę z samowara, do tego konfitury i domowy sok

wojsko carskie z samowarem

żeby nie było, że wszystko tylko z herbatą i o herbacie, świętu towarzyszyła wystawa chińskiej grafiki i ceramiki inspirowanej sztuką japońską.

wystawa chińskiej grafiki i ceramiki inspirowanej sztuką japońską

pozostając w kręgu kultury japońskiej można było zobaczyć również pokaz szermierki shinkendo, a milusińscy mogli wysłuchać japońskich bajek.

pokaz japońskiej szermierki

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.