dziś obiad szybkościowy, z zastosowaniem patelni grillowej, którą z chęcią używam nie tylko dlatego że nie zawsze jest czas i miejsce na rozpalanie prawdziwego grilla, ale również dlatego, że do usmażenia mięsa nie potrzeba na niej zbyt wiele tłuszczu.
nadziewane sznycle z indyka z warzywami
- 3 sznycle z indyka o grubości 1,5-2 cm,
- 3 czubate łyżki serka kremowego Apetina „pesto & rukola”,
- 1 młoda cukinia lub bakłażan,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- czerwona wędzona papryka,
- ocet balsamiczny,
- sól, pieprz, cukier,
- 1 łyżka oleju
zagotować wodę na szparagi. odłamać ich zdrewniałe końce, związać w pęczek i wstawić do garnka z osoloną i osłodzoną wodą, tak, by czubki wystawały ponad powierzchnię ok. 3 cm. gotować w zależności od ich grubości 2-5 minut. osączyć, przechowywać po przykryciem. cukinię pokroić w plastry o grubości 2 cm. położyć na posmarowaną olejem patelnię grillową i smażyć, aż odznaczą się na niej wyraźne prążki. w sznyclach wyciąć głębokie kieszonki, starając się, by otwór na krawędzi mięsa był, jak najmniejszy. mięso oprószyć wędzoną papryką i pieprzem. do każdej kieszonki włożyć po łyżce kremowego serka apetina. krawędzie lekko docisnąć. smażyć po 3 minuty z każdej strony. minutę przed końcem smażenia, na patelnię dołożyć szparagi i cukinię, aby się podgrzały. przed podaniem sznycle posolić, a warzywa skropić octem balsamicznym.