włoska pomidorówka

przepis na rozgrzewkę. kto myślałby, że pomidorowa z makaronem to nasza narodowa zupa, ten się dziś zdziwi. włosi również ją mają, ale z dodatkiem, który akurat u nas w tej konfiguracji smakowej nie występuje – mianowicie soczewicą.

zupa,passata, soczewica

zupa pomidorowa z soczewicą

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 selera,
  • 1 szkl. passaty,
  • 2 litry wywaru jarzynowego lub drobiowego,
  • 40 dkg czerwonej soczewicy,
  • 25 dkg drobnego makaronu,
  • ostra papryka w proszku
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pecorino do posypania

cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. obrany seler zetrzeć na tarce. czosnek zmiażdżyć i dodać razem z selerem do cebuli. dusić około 20 minut. wlać wywar, dodać liść laurowy. dodać opłukaną soczewicę, ugotować do miękkości. wlać passatę, zagotować. przyprawić. makaron oddzielnie ugotować. zupę podawać z makaronem, posypaną startym pecorino.

Zerknij tutaj rónież:

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *