pojawiły się szparagi, niby nic dziwnego, bo pora ku temu, ale przy nocnych przymrozkach jakoś ciężko uwierzyć, że to koniec kwietnia. Na przekór wszystkiemu obiad będzie wiosenny, lekki i kolorowy. Polecam wszystkim, którzy szukają nowego sposobu na szparagi.
duszony cytrynowy kurczak ze szparagami
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 6 pałek lub 3 ćwiartki kurczaka,
- 1 cytryna,
- 1 marchew,
- opcjonalnie kilka liści kafiru,
- sól, pieprz
Ćwiartki kurczaka podziel na pół i jeśli potrafisz, usuń z nich kości. Pałki pozostaw w całości, żeby się nie rozpadły w trakcie gotowania lub zwiąż je bawełnianą nicią. Ułóż je w rondelku i zalej do połowy wysokości wodą. Zagotuj. Dodaj pokrojoną w plasterki marchew, liście kafiru. Gotuj 20 minut, obracając kurczaka co jakiś czas. Szparagom odłam zdrewniałe końcówki i odłóż je sobie na bazę zupy, czubki odetnij centymetr poniżej ich końca, resztę pokrój w 2-3 cm kawałki. Dodaj pokrojone szparagi bez czubków i gotuj jeszcze 15-20 minut. 5 minut przed końcem włóż też czubki, pokrojoną w plasterki połowę cytryny oraz wlej wyciśnięty sok z drugiej połowy. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z wczesnymi ziemniakami lub ryżem.