lunchbox z kaszą gryczaną

sobotnie warsztaty lunchboxowe w trakcie food bloger fest zaowocowały decyzją o kształcie dzisiejszego posiłku w pracy. to nie pierwsza sałatka z kaszą gryczaną, jaką proponuję na tym blogu, ba, nawet nie pierwsza w ogóle z kaszą. używanie kasz zamiast ryżu, makaronu i ziemniaków daje dużo nowych możliwości. jeśli jeszcze tego nie sprawdziliście, to pora to nadrobić 😉
inne sałatki:
sałatka z kaszy gryczanej z kurczakiem i fetą
sałatka z kaszy gryczanej z jajkami i boczkiem
sałatka z kaszy gryczanej z serem żółtym
– tabbouleh lub tabuleh z kaszy jaglanej
sałatka z kaszy jęczmiennej z kaczką

brokuł, kukurydza, jajko, papryka

sałatka z kaszą gryczaną i brokułem

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 0,5 brokuła,
  • 2 ugotowane jajka,
  • 2 papryki konserwowe,
  • 0,5 puszki kukurydzy,
  • 1 mała cebula,
  • sól, pieprz,
  • pestki dyni do posypania

sos winegret:

  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 5 łyżek oliwy,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • sól, pieprz

Różyczki brokułów podziel na pół. Cebulę drobno pokrój i przelej wrzątkiem na sicie. Jajka i paprykę pokrój w kostkę. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki. Połącz składniki sałatki i polej sosem. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Pozwól sałatce się przegryźć. Przed podaniem wierzch sałatki posyp pestkami. Jeśli się lubi to pestki można uprażyć na suchej patelni.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *