wekowane pulpety ze słoika

dziś ostatni przepis w serii obiadów słoikowych. Do tematu jeszcze z pewnością powrócę, gdy tylko znajdzie się pretekst. Cieszę się z maili, w których dzielicie się swoimi uwagami na temat tak przygotowywanych potraw. Nawet nie sądziłam, że tak wiele osób przygotowuje zapasy właśnie w taki sposób. Myślałam, że wszyscy łapią gotowce w sklepach. Te osoby, które same robią słoiki, nie dość, że wiedzą, co w ich słoikach się znajduje, ale też odciążają środowisko nadmiernie wykorzystywane przy produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.

na wyjazd, w sosie, wekowane, w podróży, pasteryzować,

pulpety w słoiku

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • 1 bułka,
  • 1 jajko,
  • pęczek natki,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ćwiartka selera,
  • sól, pieprz

Mięso dobrze wyrób z namoczoną i odciśniętą bułką oraz posiekaną natką. Dopraw solą i pieprzem. Formuj kuleczki o średnicy 2 cm (wielkość orzecha włoskiego). W szerokim rondlu zagotuj wodę, dodaj do niej starte na tarce jarzynowej warzywa, przypraw i ugotuj jarzynowy wywar. Wkładaj do niego pulpety i gotuj 15 minut. Następnie przekładaj do słoików i zalewaj wywarem z warzywami do 3/4 wysokości. Pierwszego dnia pasteryzuj godzinę, drugiego dnia 30 minut.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *