muffinki czekoladowe Nigelli Lawson

to tłumaczenie przepisu nigelli, który zamieściłam wcześniej. o genialności przepisu świadczy nie tylko ich niesamowity smak, ale też to, że będąc w muzeum podałam składniki i proporcje z pamięci! po jednokrotnym upieczeniu! to nigdy mi się dotąd nie zdarzyło.

muffinki czekoladowe – składniki:

składniki suche:
  • 250 g mąki,
  • 175 g cukru (można mniej),
  • 150 g czekoladowych kropeczek (posiekana czekolada też będzie dobra),
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,

składniki mokre:

  • 1 szklanka mleka,
  • 90 ml oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam po prostu aromat waniliowy)

muffinki czekoladowe – przepis

składniki suche wymieszać oddzielnie, a mokre oddzielnie, wtedy je dopiero połączyć długo nie mieszając. do foremek muffinkowych włożyć papilotki i wlać do nich ciasto. jako, że moje papilotki nie bardzo pasowały do foremek, jakieś takie minimalistyczne mam, to piekłam w samym papierze. no nie wszystkie kształtem przypominają to co miały przypominać 😉 ale generalnie piec 20 minut w 200 st. i będzie ok.

janiolka, wtorek, 21 sierpnia 2007
ten przepis pojawił się chyba już na wszystkich kulinarnych blogach, jakie znam 😉  więc niech będzie, że tu jest ku mojej pamięci.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.