lubię smak pieczonych warzyw, więc na naszym grillu też lądują. po raz pierwszy za to dorzuciłam do wytrawnej marynaty gruszki. polecam ten smak! idealnie pasuje do nich sos jogurtowy.
warzywa i owoce pieczone na ruszcie
- 2 nieduże cukinie,
- 1 średni bakłażan,
- 1 gruszka,
marynata:
- 0,5 szkl. oleju,
- 2 łyżki delikatnej musztardy,
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,
- 1 łyżka octu winnego,
- cukier, sól, pieprz
warzywa i owoce pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. bakłażana posolić i odstawić na 30 minut, po czym opłukać i osuszyć. marynatę wymieszać i zalać nią cukinie, bakłażana i gruszkę. odstawić na 30 minut. kłaść na rozgrzany ruszt, w trakcie pieczenia kilkakrotnie odwracać.
bardzo dobry jest też upieczony na grillu w folii aluminiowej czosnek. na niego nie podaję przepisu, bo takowego nie ma. co jakiś czas trzeba sprawdzać, czy już jest miękki, a potem wyciska się go na kromkę chleba i rozsmarowuje, jak masełko. można też piec bez owijania w folię. smak jest inny, ale też bardzo dobry.