tak się zastanawiałam nad wyzwaniem Lubelli – „szybka lasagne”, czy da się ją zrobić szybko? No gdyby użyć gotowych półproduktów, to pewnie tak, ale nie na tym chyba wic polega. Gotowanie sosu, a często podgotowanie również płatów lasagne trochę czasu zajmuje. Postanowiłam skrócić go ile się da i ograniczyć gotowanie do zera. I stąd wzięły się surowe warzywa, jako nadzienie i suche płaty lasagne, które spokojnie nasiąkną sosem z warzyw. Oddzielną kwestią pozostało pieczenie, które choć trwa 40-60 minut, to nie wymaga specjalnego nadzoru.
lasagne z surowych warzyw
na naczynie ok. 20×20 cm
- 9 płatów lasagne #Lubella,
- 400 g szpinaku,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 g pieczarek,
- pęczek szczypiorku,
- 1 cukinia,
- 200 g mozzarelli,
- sól, pieprz
sos pomidorowy
- 3-4 pomidory,
- 1 ząbek czosnku,
- 2-3 gałązki bazylii,
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz (lub inne ulubione przyprawy)
Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie drobno posiekaj razem z czosnkiem i bazylią. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z olejem i podziel na 4 części. Szpinak posiekaj razem z czosnkiem i wymieszaj ze śmietaną, lekko posól. Cukinie i pieczarki pokrój w plastry. szczypiorek posiekaj. Dno naczynia do zapiekania posmaruj 1/4 sosu, na nich ułóż suche płaty lasagne. Na nich połóż szpinak. Na to płaty lasagne i znowu 1/4 sosu, plastry cukinii i pieczarek. Lekko posól i popieprz. Posyp szczypiorkiem. Ułóż ostatnie płaty lasagne i zalej resztą sosu. Piecz pod przykryciem w 190 st. C przez 40-60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij przykrycie i na wierzchu ułóż pokrojony w plastry ser. Zapiekaj, aż powierzchnia się zrumieni.
#lubelloveinspiracje #szybkalasagne