Nie sposób przecenić kiszonek, zwłaszcza teraz, w sezonie zimowym. Najczęściej jemy w tej postaci ogórki i kapustę. Ale świat na nich się nie kończy, jakiś czas temu proponowałam wam kiszenie marchewki i kalarepy. W kontekście przygotowywania zakwasu na barszcz, mówi się również o kiszeniu buraków. Niestety jednak zwykle potem są one wyrzucone. A można je jeść w surówkach, lub udusić z kilkoma dodatkami i w ten sposób przygotować pyszny, bezmięsny bigos z kiszonych buraków.
bigos z kiszonych buraków – składniki:
- 1 kg kiszonych startych buraków,
- 100 g suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- 100 g suszonych wędzonych śliwek bez pestek,
- 1 listek laurowy,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 4 kulki jałowca,
- 4 ziarna pieprzu,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżka Vegeta Natur,
- 2-3 łyżki oleju,
- 1 pełny kieliszek czerwonego słodkiego wina
bigos z kiszonych buraków – przepis
Grzyby namocz w gorącej wodzie przynajmniej godzinę wcześniej. Wodę z moczenia pozostaw, a osączone grzyby pokrój w paseczki. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju. Dodaj buraki, śliwki pokrojone w plasterki, grzyby i przyprawy. Wlej wodę z moczenia grzybów. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Jeśli płyn zbyt szybko odparuje, możesz bigos podlać wodą. Na koniec wlej wino i zagotuj.
brzmi ciekawie i bardzo smacznie. Wypróbuję 😉 napisał: Gość: Hania, *.dynamic.chello.pl 2019/01/28 10:32:45
Bigos zazwyczaj kojarzył mi się z innymi składnikami, ale chętnie spróbuję ten w wersji wege. Ostatnio pisałam jak ważne dla zdrowia są buraki 🙂 napisał: Gość: Ania, *.play-internet.pl 2019/01/28 11:49:39
taki bigosik to samo zdrowie 😉 napisał: kpdwiejak 2019/01/28 12:23:16