przepis na rozgrzewkę. kto myślałby, że pomidorowa z makaronem to nasza narodowa zupa, ten się dziś zdziwi. włosi również ją mają, ale z dodatkiem, który akurat u nas w tej konfiguracji smakowej nie występuje – mianowicie soczewicą.
zupa pomidorowa z soczewicą
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 selera,
- 1 szkl. passaty,
- 2 litry wywaru jarzynowego lub drobiowego,
- 40 dkg czerwonej soczewicy,
- 25 dkg drobnego makaronu,
- ostra papryka w proszku
- 1 liść laurowy,
- 2 łyżki oliwy,
- pecorino do posypania
cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. obrany seler zetrzeć na tarce. czosnek zmiażdżyć i dodać razem z selerem do cebuli. dusić około 20 minut. wlać wywar, dodać liść laurowy. dodać opłukaną soczewicę, ugotować do miękkości. wlać passatę, zagotować. przyprawić. makaron oddzielnie ugotować. zupę podawać z makaronem, posypaną startym pecorino.