Kto jadł quesadille z chilli con carne, ten wie jakiego się smaku spodziewać. Natomiast sam kształt dania jest zupełnie inny, a jak mówił Osioł w rozmowie ze Shrekiem Tort! Wszyscy lubią tort! Tort ma warstwy. Dodatkową zaletą jest to, że w przeciwieństwie do quesadilli nie trzeba każdej porcji oddzielnie smażyć. Całe danie ląduje w piekarniku i można w tym czasie zająć się czymś innym!
Jeśli chcielibyście mieć bardziej tradycyjną w kształcie enchiladę, to na każdej tortilli ułóżcie porcję farszu. Zwińcie placki w ruloniki lub złóżcie na pół. Ułóżcie w naczyniu do zapiekania (te złożone na pół tak, by jeden zachodził na drugi). Polejcie sosem i zapieczcie.
tort w stylu enchilada
- 4 duże tortille,
- 100 g mozzarelli lub innego łatwo topliwego sera,
- świeża bazylia do posypania
chilli
- 1 duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 200 g pieczarek,
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 łyżeczka chilli w proszku,
- 1-2 łyżki słodkiej papryki,
- 1-2 łyżki gorzkiego kakao,
- sól,
- olej do smażenia
Na rozgrzanym oleju przesmaż posiekane cebulę i czosnek z płatkami chilli, starając się nie zrumienić czosnku. Pieczarki pokrój w grube plastry i dodaj na patelnię, smaż chwilę. Dodaj mielone mięso, przesmaż. Dodaj posiekane pomidory z puszki, pozostałe przyprawy i kakao. Podlej sosem pomidorowym tylko tyle, by się nie przypalało. Duś ok. 20 min.
sos pomidorowy
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 łyżki chili w proszku,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 gałązka świeżego oregano (lub pół łyżeczki suszonego),
- 1 puszka pomidorów,
- 1 łyżeczka syrop klonowy lub brązowego cukru,
- 0,5 szklanki wody,
- 1 łyżka oleju,
- sól
Na oleju zeszklij posiekaną drobną cebulę, dodaj czosnek i smaż razem przez 3 minuty. Dodaj chili, kumin, oregano, pomidory i syrop klonowy. Przypraw solą. Zagotuj i zmiksuj. Jeśli sos jest bardzo gęsty możesz go rozrzedzić gorącą wodą.
zapiekanie
Wybierz tortownicę odrobinę mniejszą od tortilli. Można ją wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwi późniejsze czyszczenie. Na dnie połóż jeden placek tak by brzegi były podniesione do góry. Nałóż 1/3 chilli. Na to kolejny placek i znów chilli. Ostatnią tortillę polej sosem pomidorowym i pokryj mozzarellą pokrojoną w plasterki. Zapiekaj w 180 st. C przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5 minut. Posyp porwaną bazylią i pokrój, jak tort.