Początkowo w planach miałam tortille, ale że skleroza nie boli, tylko trzeba się nachodzić, to miałam w perspektywie powrót do sklepu. Górę wzięło lenistwo i zamiast tortilli powstała zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką. Kaczka w tym zestawie wzięła się zupełnie przypadkowo, zostało trochę jej pieczonego mięsa – za mało na 2 osoby, w sam raz, gdy towarzyszy innym składnikom. Można też wykorzystać inne pieczone mięso, np. kurczaka lub wieprzowinę.
zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką – składniki:
- 3/4 szklanki nieugotowanego brązowego ryżu lub 2 szklanki ugotowanego,
- 1 cebula,
- 1 zielona papryka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- 1 szklanka mięsa pieczonej kaczki,
- 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżka kminku,
- 1 szklanka tartego sera,
- 1 pęczek zielonej cebulki
zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką – przepis
Ugotuj ryż. Pokrój drobno mięso kaczki lub porwij na kawałki 2 widelcami. Posiekaj drobno cebulę, paprykę i czosnek. Podduś je na oleju przez 5 minut. Przełóż je do dużej miski, do której dodaj pozostałe składniki oprócz sera żółtego, z którego dodaj jedynie 1/4 szklanki i zielonej cebulki. Całość wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania. Wyrównaj powierzchnię i posyp ją pozostałym serem. Piecz 20-30 minut w 180 st.C, aż ser się zacznie rumienić. Gotową zapiekankę posyp posiekaną zieloną cebulką.