Tradycja została zachowana! Przy poprzedniej zapiekance z kalafiorem na suszarce zostały niedodane pomidory. Tym razem na blacie została bułka tarta 😉
zapiekanka kalafiorowa
- 1 średni kalafior,
- 400 g makaronu falbanki lub świderki,
- 1 szkl. zielonego groszku,
- 3 ząbki czosnku,
- 3/4 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. bułki tartej,
- 1/2 szkl. tartego sera,
- 1 łyżka oliwy,
- sól, pieprz
Kalafior podzielony na różyczki gotuj około 7 minut, osącz. Ugotuj makaron. Na rozgrzanej oliwie smaż przez kilka minut pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj połowę różyczek kalafiora, wlej mleko i duś razem przez chwilę, a następnie zmiksuj na całkowicie gładki sos. Dopraw solą i pieprzem. Makaron wymieszaj z groszkiem, kalafiorem i sosem kalafiorowym, ewentualnie jeszcze dopraw. Bułkę tartą wymieszaj z serem i posyp wierzch makaronu. Piecz przez 20 minut w 190 st. C lub do apetycznego zrumienienia.