kolejna odsłona zupy z soczewicy

zupy z soczewicami mają tę niesamowitą zaletę, że można je przygotować na wiele sposobów i za każdym razem uzyskać zupełnie nowy smak. i choć z zakwaszaniem jej octem winnym spotkałam się nie po raz pierwszy, to znowu byłam przyjemnie zaskoczona osiągniętym efektem.
zupy z soczewicą proponowane na blogu:
zupa z soczewicy,
zupa z soczewicy 2, 
botwinka z soczewicą,
zupa z czarnej soczewicy i jarmużu

soczewica, kuchnia francuska

francuska zupa z soczewicy

  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 cebule,
  • 3 łodygi selera naciowego (liście można pozostawić do posypania),
  • 2 duże marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 szklanki (lub więcej) bulionu warzywnego,
  • 1,5 szklanki suchej zielonej soczewicy, 
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • sól, pieprz,
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie)

cebulę, marchew, seler i czosnek drobno posiekać. smażyć na oliwie około 15 minut, aż zaczną się przyrumieniać. dodać bulion i soczewicę. gotować około pół godziny, aż soczewica będzie miękka. wlać pomidory, zagotować. jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać wodę. doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie octem. na talerzach posypywać posiekanymi liśćmi.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.