zupa cebulowa już występowała u mnie na blogu w kilku odsłonach. dziś wersja bawarska – z dodatkiem piwa, bo w końcu tydzień z piwem w tle ciągle trwa.
zupy cebulowe:
– zupa cebulowa z ziemniakami i kukurydzą,
– francuska zupa cebulowa,
– domowa zupa cebulowa.
bawarska zupa cebulowa
- 5 dużych cebul,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 5 szklanek rosołu wołowego,
- 2 szklanki piwa Pilsner lub innego jasnego piwa,
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
- 1 liść laurowy,
- po 0,5 łyżeczki: suszonej bazylii, suszonego tymianku, suszonego oregano
- sól, pieprz
cebulę pokroić w 0,5 cm plastry i smażyć na maśle, aż zbrązowieje, ale się nie zrumieni (ok. 30 minut), pod koniec dodać zmiażdżony czosnek. zalać rosołem i piwem, dodać zioła i przyprawy i gotować kolejne 30 minut. podawać z grzankami.