fasola duszona w piwie

w trakcie obiadu mąż zauważył nagle: ostatnio coś dużo o piwie mówią – to ma coś wspólnego z twoją akcją? no niby ma… w zasadzie odwrotnie, moja akcja ma z tym związek bezpośredni – w końcu jest oktoberfest.

 fasola biała, piwo, rozmaryn, miód, boczek

fasola pieczona w piwie

  • 0,5 kg suchej drobnej białej fasoli,
  • 15 dkg wędzonego boczku w plastrach,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • 2,5 szkl. jasnego piwa,
  • 2 szkl. rosołu,
  • sól, pieprz

fasolę namoczyć na minimum 6 godzin lub na noc. boczek pokroić w 1 cm paski i wysmażyć najlepiej w naczyniu, w którym będzie się piekła, dodać posiekaną cebulę i zeszklić, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. dodać rozmaryn, musztardę i miód, dobrze wymieszać. podlać rosołem i dokładnie odskrobać kawałki cebuli, które przywarły do dna. fasolę odcedzić i dodać do do cebuli. wlać piwo, zamknąć naczynie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C i piec około 2 godzin. gdy fasola będzie miękka można ewentualnie doprawić solą i pieprzem, choć wg mnie rosół i piwo nadały odpowiedni smak, którego nie trzeba było jeszcze uzupełniać.

Tydzień z piwem w tle v. II Tydzień z piwem w tle

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *