To był szparagowy weekend – bardzo mile kwaskowata zupa z kurczakiem i szparagami oraz sycąca sałatka, na którą przepis wkrótce podrzucę. Ten kwaskowaty smak zapewnił jogurt naturalny, który nie warzy się podczas gotowania, jeśli doda się do niego mąkę ziemniaczaną, trochę soli i zahartuje się zupą.
zupa z kurczakiem i zielonymi szparagami
- 4 łyżki oleju,
- 1 duża cebula,
- 1 nieduży seler,
- 1 czerwona papryka,
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 litra bulionu drobiowego,
- 2 duże ziemniaki,
- 2-3 udka kurczaka bez kości,
- 0,5 kg zielonych szparagów,
- 2 szklanki jogurtu,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól, czarny pieprz,
- 0,5 pęczka natki pietruszki
Na oleju zeszklij posiekane drobno cebulę i selera. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż minutę. Oprósz całość mąką i chwilę razem przesmaż. Wlej bulion, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kurczaka. Gotuj 30 minut często mieszając, bo mąka lubi przywierać do dna. Ze szparagów odetnij główki, a resztę pokrój w cm plasterki, dodaj do zupy i gotuj około 4 minut. Jogurt wymieszaj z mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i 2 łyżkami zupy, a następnie wlej do garnka i zagotuj. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.