w wersji oryginalnej trafiłam na przepis z wykorzystaniem ozora baraniego. Jako że takiego na oczy nie widziałam, co więcej podejrzewam, że raczej nie zobaczę, to wykorzystałam do tego celu wołowy.
ozór wołowy w kwaśnym sosie
- 800 g – 1 kg ozorków,
- 1 duża cebula,
- 0,5 szkl. czerwonego wina,
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 2 średnie ogórki konserwowe,
- 4 średnie grzyby marynowane,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- cukier,
- sól
Umyty ozór zalej w garnku wodą i gotuj do miękkości (w szybkowarze 45 minut). Gdy przestygnie obierz ze skórki i pokrój w 1 cm plastry. Wywar pozostaw. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i wlej wino. Zagotuj, dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe i grzybki oraz sok z cytryny. Włóż pokrojone ozory. Podlej taką ilością wywaru z gotowania, by przykrywały je do 3/4 wysokości. Gotuj całość 20 minut. Na koniec dopraw solą i cukrem. Podawaj z ziemniakami.