kto robił kiedykolwiek babkę ziemniaczaną lub rejbak, ten zna pierwowzór pochodzący z kuchni żydowskiej, czyli kugel. U nas to danie występuje tylko w wersji słonej i z ziemniaków, a w oryginale są też wersje słodkie, jak również np. z makaronu! Kugel z cukinii i marchwi, to wegetariańska wersja tej zapiekanki. Dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu smakuje doskonale wyjęta prosto z lodówki, także na upały, jak znalazł.
kugel z cukinii i marchwi
- 1,5 kg cukinii,
- 0,5 kg marchwi,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,2 kg zmielonego twarogu,
- 3/4 szkl. bułki tartej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki świeżego tymianku lub oregano,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz
Wypestkowaną cukinię zetrzyj na drobnych oczkach tarki warzywnej, wymieszaj z łyżeczką soli i przełóż do durszlaka. Odstaw na przynajmniej 15 minut. Cebulę pokrój w kostkę i smaż około 10 minut, aż zacznie się karmelizować, często mieszaj żeby się nie zrumieniła. Obrany czosnek drobno posiekaj, dodaj do cebuli i smaż kolejne 2 minuty. Marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki warzywnej. Cukinię dobrze odciśnij, wymieszaj z pozostałymi składnikami i przyprawami. Jeśli nadal bardzo mocno będzie podchodzić wodą, wymieszaj masę z 3-4 łyżkami mąki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę i piecz 1,5 godziny w 190 st.C. pod koniec pieczenia wierzch zapiekanki można posmarować olejem, dzięki czemu ładniej się przyrumieni.