kolejny przepis na letni obiad, podczas którego nikt nie ma ochoty na jedzenie czegoś gorącego. Przy okazji to coś dla miłośników kuchni orientalnej – chrupiące warzywa i aromat oleju sezamowego, którego zastosowanie nomen omen było wielką zagadką dla ekspedientki w sklepie. W końcu szeptem spytała – to do sałatek prawda? Jeśli dzisiejszy obiad to sałatka, to tak 😉
makaron soba z warzywami stir fry
- 150 g makaronu soba,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1/2 kolorowej papryki,
- 1 nieduża cukinia,
- 2 kapusty pak choi,
- 150 g grzybów (pieczarki, boczniaki),
- 1 pojedyncza pierś kurczaka lub druga porcja grzybów,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- do posypania: liście selera naciowego lub świeża kolendra
sos sezamowy:
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- 2 łyżki octu winnego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta chilli
Wymieszaj składniki sosu. Ugotuj makaron soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelej zimną wodą, osącz i zalej sosem. Wymieszaj i odstaw. Kapustę przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie na pół. Pozostałe składniki pokrój w 0,5 cm plastry. Każdy ze składników smaż oddzielnie po 3-4 minuty, niewielkimi porcjami, tak by kawałki się ze sobą nie stykały, dzięki czemu pozostaną chrupiące. Podawaj letnie lub schłodzone, w woku lub dużej salaterce, tak by każdy mógł sobie dowolnie skomponować swoją porcję sałatki. Do posypania podaj grubo posiekane liście selera naciowego lub kolendrę.