Dynie już od jakiegoś czasu zapełniają warzywniaki. Ich sezon warto by rozpocząć jakąś bardziej egzotyczną odmianą niż pomarańczowy gigant. ja na pierwszy ogień wzięłam dynię makaronową, która z wyglądu bardziej przypomina kabaczka, ale w przeciwieństwie do niego po obróbce cieplnej dzieli się na nitki. Przy okazji wykorzystałam resztkę kuskusu perłowego (jest większy od zwykłego), ale możecie użyć i tego zwykłego, mniej go będzie widać.
pulpety drobiowo-kaszowe – przepis
- 1,2-1,5 kg dyni makaronowej,
- 75 dkg mielonego mięsa drobiowego,
- 1 szklanka bulionu z kurczaka,
- 1 szklanka kuskusu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- sól, czarny pieprz,
- sok z 1 cytryny,
- skórka z 1 cytryny,
- pęczek natki pietruszki,
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku,
- 0,5 łyżeczki suszonej szałwii
Dynię przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona. Owiń ją w miarę szczelnie folią aluminiową i upiecz do miękkości (około 1,5 godziny). Przygotuj kuskus – kuskus perłowy wymaga gotowania, jak ryż, natomiast drobny wystarczy zalać gorącą wodą 1 cm powyżej powierzchni kaszki. Cebulę pokrój w ćwierćplasterki i zrumień na odrobinie oliwy, dodaj do niej starty na tarce czosnek i razem smaż około minuty. W misce wymieszaj mięso z 1 łyżką mąki, dodaj usmażoną cebulę koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj kaszę i ponownie wymieszaj. Uformuj 3 cm kulki i ułóż je w naczyniu do zapiekania, tak żeby się nie stykały. Piecz około 25 minut w 180 st. C. Wyjmij klopsiki z naczynia i odstaw je pod przykryciem. Do naczynia żaroodpornego wlej 1 szkl. bulionu i odskrob wszystko co przywarło do jego dna. Przelej do małego rondelka, dodaj sok z cytryny i gotuj, aż połowa odparuje. Do sosu dodaj posiekaną drobno natkę. Całość przypraw. W dużej salaterce wymieszaj 1 łyżkę oliwy, 0,5 łyżeczki soli, skórkę z cytryny, tymianek i szałwia. Używając widelca zeskrob nitki dyni. Dodaj do salaterki i delikatnie wymieszaj. Na dyni ułóż pulpety i polej je sosem.