kilka dni na Podlasiu i pora wracać do rzeczywistości… obawiam się, że wdrażanie się zajmie mi jeszcze chwilkę, więc na początek bardzo proste ziemniaki faszerowane.
ważna rzecz – dodatek sera, musi być o bardzo wyraźnym smaku, to ser nadaje ostatecznego charakteru daniu.
ziemniaki faszerowane pieczarkami
- 4 duże ziemniaki,
- 30 dkg pieczarek,
- 10 dkg niebieskiego sera pleśniowego lub ostrego cheddara,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz
- olej do wysmarowania naczynia
Wyszorowane ziemniaki gotuj przez około 25-30 minut. Całkowicie ostudź, najlepiej gotować je dzień przed. Na maśle przesmaż zmiażdżony czosnek. Dodaj pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Przypraw solą i pieprzem i smaż, aż całkowicie odparuje płyn. W ziemniakach wydrąż środki, pozostawiając około 1 cm ścianki. Wydrążone środki przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pieczarkami i startym serem. Farszem napełnij ziemniaki. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piecz w 180 st. C, aż wierzchy będą wyraźnie zapieczone.