wieki temu podawałam przepis na musakę w wersji bardziej greckiej, co z bakłażanami i beszamelem. teraz bardziej jest to wariacja na temat, bo zastąpiłam bakłażany młodymi ziemniakami. dzięki czemu była dużo bardziej zwarta.
nie jest to z pewnością danie, które robi się szybko, ale jest na tyle proste, że czas nie powinien nikogo zniechęcać.
musaka z ziemniakami
- 4 duże ziemniaki,
- 1 szkl. bulionu wołowego,
- 3 duże jajka,
- 0,5 kg mięsa mielonego (może być wołowina najlepiej grubo mielona lub mieszanka wołowo-wieprzowa),
- 1 duża cebula,
- 1 średni por (cały z zieloną częścią),
- 4 ząbki czosnku,
- 1 średnia marchewka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 duża czerwona papryka,
- 4 duże pomidory lima,
- 1 łyżka czerwonego octu winnego,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- pół dużego pęczka natki pietruszki,
- sól, ostra papryka,
- 2 łyżki oliwy + olej do smażenia ziemniaków
Mięso mielone przesmaż na oliwie, następnie zdejmij z patelni pozostawiając na niej tłuszcz. Pokrój: cebulę w kostkę, pora w cienkie półplasterki, czosnek w plasterki. Zeszklij je razem. Marchew zetrzyj na tarce jarzynowej, seler i paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do cebuli. Smaż razem, aż marchew i seler będą miękkie. Dodaj usmażone mięso. Pomidory drobno pokrój i dodaj na patelnię razem z octem i cukrem. Zagotuj całość, następnie na minimalnym ogniu gotuj 20 minut. Dopraw solą i ostrą papryką. Po zdjęciu z ognia dodaj posiekaną natkę i odstaw do ostudzenia.
Wyszorowane ziemniaki pokrój wzdłuż na 0,5 cm plasterki i umieść w naczyniu z zimną wodą, żeby nie ściemniały zanim zostaną usmażone. Partiami osuszaj je ściereczką i smaż po 2 minuty z każdej strony. 1/3 ziemniaków ułóż w blaszce (22×30 cm). Na to wlej połowę sosu, na to kolejną 1/3 ziemniaków i znowu sos i zakończ ziemniakami. Z wierzchu polej bulionem. Szczelnie przykryj blaszkę folią aluminiową i piecz w 200 st. C przez 45 minut. Zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut. Dokładnie roztrzep jajka, polej nimi zapiekankę z wierzchu. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz, aż wierzch się przyrumieni. Wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw na 20 minut. Następnie pokrój na porcje i podawaj.