Po raz trzeci zapraszam wszystkich do wspólnej zabawy kulinarnej „To my! Młode kartofelki”. Zasady zabawy możecie sprawdzić na tutaj. Tegoroczną edycję zaczynam od propozycji na letni obiad – letniej (temperaturowo) sałatki.
sałatka z ziemniaków i kurczaka
- 0,5 kg młodych ziemniaków,
- 0,5 kg pieczonego kurczaka bez kości (ok. 2 upieczonych ćwiartek),
- 0,5 główki sałaty,
- 1 pęczek zielonej cebulki
sos:
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj. Składniki sosu wymieszaj ze sobą i wymieszaj z jeszcze gorącymi ziemniakami. Kurczaka pokrój w kostkę lub paseczki. Cebulę posiekaj i razem z kurczakiem dodaj do ziemniaków. Gdy one będą już letnie całość wymieszaj z porwaną sałatą. Podawaj od razu. Jeśli chcesz sałatkę przygotować z wyprzedzeniem i podać ją zimną, to sałatę dodaj dopiero przed podaniem, dzięki czemu nie zwiotczeje i będzie apetycznie chrupka.