W ubiegłym tygodniu Bakaliowy e-sklep BadaPak.pl wysłał do mnie paczkę pełną smakołyków. Wbrew pozorom jednak nie zawierała bakalii, za to znalazły się tam m.in. dwa rodzaje makaronów – orkiszowy i bezglutenowy (pastafarianie w rodzinie już mogą podskakiwać). Oba śliczne, kolorowe, idealne do złamania tradycyjnej marchewki z groszkiem 😉
makaron z marchewką i groszkiem
- 250 g makaronu świderki orkiszowe,
- 3 plastry wędzonego boczku (wielkość wg uznania),
- 2 średnie marchewki,
- 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
- 1 por (białe i jasnozielone tylko część),
- 1 gałązka świeżego rozmarynu,
- sól himalajska, czarny pieprz,
- tarty parmezan
Boczek pokrój w drobną kostkę i wysmaż na patelni. Por przekrój wzdłuż, a następnie w plasterki, marchewkę pokrój w kostkę wielkości groszku. Por i marchewkę dodaj do boczku, duś razem, a gdy będą miękkie dołóż groszek. Przypraw posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Ugotuj makaron. Wymieszaj z warzywami, razem podgrzej i posyp tartym parmezanem.