to kolejny bardzo prosty w wykonaniu obiad. śmiało można w tym zestawie eksperymentować z bogatszym zestawem przypraw niż proponuję.
bulgur z brokułem i piersią kurczaka
- 1 szkl. gruboziarnisteggo bulguru,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 pierś kurczaka (pojedyncza),
- 1 brokuł,
- sól, pieprz
Cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle. Pierś kurczaka pokrój w 1 cm kostkę. Dodaj do cebuli i usmaż. Brokuł podzielony na różyczki ugotuj na parze. Bulgur opłucz na sicie, dodaj do cebuli z mięsem. Wlej 1,5 szklanki gorącej wody, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj i gotuj pod przykryciem 15 minut. Ugotowany rozmieszaj widelcem, dodaj brokuła i odstaw pod przykryciem na 10 minut. Przed podaniem wymieszaj ponownie.