to danie o właściwościach terapeutycznych: nie przygotowuje się tu zbyt wielu składników, wykonuje się nieskomplikowaną czynność, nad którą ma się pełną kontrolę, no i nie trzeba czekać więcej niż 30 minut, żeby mieć gotowy obiad lub kolację.
i tak przekroczyłam ilość 18 wyrazów w jednym zdaniu, czyli mój warsztat pisarski jeszcze ma daleko do doskonałości 😉
cytrynowe risotto z kurczakiem
- 300 g ryżu arborio,
- 2 szalotki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 pierś kurczaka,
- 4 + 1 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 litr gorącego wywaru warzywnego,
- 1 cytryna,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 1 żółtko,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- 4 łyżki śmietanki kremówki,
- sól i pieprz
Szalotki i seler naciowy posiekaj bardzo drobno. Masło rozgrzej razem z oliwą i smaż na nim przez 5 minut warzywa. Wsyp ryż, mieszaj tak długo, aż cały będzie oblepiony warzywami i tłuszczem. Pierś kurczaka pokrój w 1 cm kostkę i dodaj do ryżu. Dodawaj do ryżu po chochelce wywar warzywny, dolewając następną dopiero, gdy ryż wchłonie poprzednią. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Z gałązek zerwij igiełki rozmarynu i drobno je posiekaj. Gdy wywar będzie już na ukończeniu do ryżu dodaj skórkę cytryny i rozmaryn. Żółtko wymieszaj ze śmietanką, parmezanem, sokiem cytryny, solą i pieprzem. Gotowe risotto wymieszaj z cytrynowym sosem. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż łyżkę masła i odstaw na kilka minut. Podając możesz posypać ewentualnie dodatkową porcją parmezanu.