kto powiedział, że sałatka musi być zawsze na zimno? w wersji ciepłej spokojnie może stać się obiadem.
jeśli komuś wydaje się, że składników jest dużo lub nie ma akurat wszystkich, można spokojnie ich listę zmodyfikować. aczkolwiek obecność suszonych pomidorów jest zdecydowanie wskazana – nadają smaku kaszy.
sałatka z kaszy jęczmiennej z pieczoną kaczką i pieczonymi warzywami
- 1 szkl. kaszy jęczmiennej,
- 1/3 szkl. czerwonej soczewicy,
- 1 pieczone udko lub pierś kaczki,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 4-5 suszonych pomidorów,
- garść oliwek,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- oliwa
cukinię pokroić w grube plastry, cebulę w ósemki, a paprykę na pół. piec przez 30 minut w 180 st.C (z upieczonej papryki można później zdjąć skórkę). na rozgrzaną oliwę wsypać kaszę i soczewicę, prażyć 2 minuty. podlać połową szklanką wody, gdy kasza ją wchłonie, wlać następne pół szklanki. powtarzać do momentu, gdy kasza będzie już ugotowana (ok. 2,5 szkl. wody). pod koniec gotowania dodać suszone pomidory pokrojone w paski i wtedy dopiero kaszę posolić. z upieczonego udka usunąć kości, a mięso pokroić w paski. upieczone warzywa pokroić na mniejsze kawałki, oliwki w plasterki. natkę grubo posiekać. wszystkie składniki wymieszać. doprawić solą i pieprzem. podawać od razu.