mimo że różnorodnych surówek w dzieciństwie nigdy nie brakowało, to tylko kilka szczególnie zapadło w pamięci. oprócz przedstawionej poniżej była jeszcze brukselka z jabłkiem, czerwona kapusta również z jabłkiem. łączy je to, że wszystkie pochodzą z książki „bukiet z warzyw” henryka dębskiego.
kilka przepisów jego autorstwa znalazło się u mnie na blogu, głównie na surówki:
– sałatka z buraków hotelu „europa”,
– surówka z papryki po węgiersku,
oraz na śledzie z cytryną i jabłkiem.
surówka z cykorii z groszkiem
- 3 cykorie,
- 1 puszka groszku,
- 2 łyżki keczupu,
- 2 łyżki oleju,
- sól, cukier
umyte cykorie przekroić na pół (można usunąć zgrubiałą końcówkę) i pokroić w półplasterki. groszek dobrze osączyć, wymieszać z cykorią. ketchup wymieszać z olejem, ewentualnie doprawić solą i cukrem, wymieszać z warzywami.