quiche jest wytrawnym plackiem z kruchego ciasta, z warzywnym nadzieniem zalanym masą jajeczną. zamiast ciasta użyłam ryżu i powstała zabawna zapiekanka.
quiche brukołowo-ryżowy
- 2 szkl. ugotowanego ryżu (może być mniej),
- 1 brokuł,
- 2 duże jajka,
- 1 szkl. tłustego mleka,
- 0,5 szkl. ostrego sera,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 ostra papryczka,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz
brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, osączyć. jajka ubić z mlekiem, dodać zmiażdżony czosnek, przyprawić solą i pieprzem. 1/4 płynu wymieszać z ugotowanym ryżem. wyłożyć nim naczynie do zapiekania, formując wyższe brzegi. piec 10 minut w 180 st. C. brokuły wyłożyć na podpieczony spód. papryczkę pokroić w cienkie plasterki, rozsypać po brokule. zalać masą jajeczną i piec 35-40 minut, do zrumienienia. po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut przed krojeniem.
2 szklanki ryżu dały bardzo grube ścianki. myślę, że nawet zmniejszając jego ilość o połowę zapiekanka nic nie straci.